9 November 2015

[Product Review] Choceur Kaffee Sahne

Weisse schokolade auf. Edel-kaffe-sahneschokolade... Hah! Rasa macam berada di German! Eh kenapa tiba-tiba cakap German ni? Ok. Sebenarnya I nak kongsi satu jenama coklat yang sangat sangat sedap! Dan.. walaupun jenama coklat ini dijual diserata eropah TETAPI perasa white chocolate+Edel-coffee chocolate cream HANYA terdapat di German sahaja. Istimewa bukan???

Nindia! White chocolate + Edel-coffee chocolate cream

Rasa coklat ini cukup lengkap! Rasa kopi, lemak manis coklat putih diadun sempurna!



Nampak tak lapisan warna yang berbeza. Mungkin inilah rahsia buat coklat choceur lain dari yang lain! You all mesti cuba ok?


Kandungan bahan-bahannya halal dan sesuai juga untuk golongan vegetarian.

Mana nak cari coklat sedap ni? Hanya di ALDI German. Harganya cuma Eur 1.40 sahaja. Coklat tebal. Berkrim. Memang untung kalau beli dan rasa. Jadi sambil kunyah-kunyah bretzel boleh makan coklat ini ya!

Jumpa lagi di entri yang lain!!

Nak makan Macaroon Frozen yang sedap dan murah di Ireland? (Klik di sini) 





read more "

7 November 2015

[Product Review] Deluxe Macaroon

Entri kali ini nak bercerita tentang makan pula. Kalau berkesempatan melancong ke Ireland dan tiba-tiba rasa teringin nak makan macaroon (tiba-tiba lah pula kan..) mana agak-agak nak cari?

Susah juga nak cari fresh macaroon. Bukan semua tempat ada. Macaroon yang saya beli untuk minum petang ini jenis sejuk beku (frozen). Bolehlah janji ada. Mula-mula risau juga nak beli rasa. Yelah. Takut bila makan keras macam biskut. Tapi.. tak cuba tak tahu kan. Betul tak? 

Memang tak sabar nak rasa frozen macaroon ni. Sebelum makan, perlu letak pada suhu bilik lebih kurang dua jam. Macaroon jenama Deluxe ada 12 biji semuanya. Empat jenis perasa. Rapsberry dan Blackcurrant. Vanilla. Mango dan Passion Fruit. Salted Caramel. 

Nak tahu apa rasa macaroon ni? Jeng jeng jeng....

Untuk keseluruhan rasa, saya bagi 7/10. Rasanya sedap. Anak-anak suka!

Bungkusan yang cantik dan eksklusif... kalau nak jadi kan hadiah pun boleh. Letak riben je uols!


Empat koleksi warna yang memukau! 

Tekstur luar yang ringan, rapuh dan lembut manakala gebu di bahagian dalam.


Sesi jamu mata.. hahaha

Kandungan dalam macaroon.. tiada bahan-bahan yang tidak halal

Harga untuk frozen macaroon jauh LEBIH MURAH (saya saja caps lock tau) dari fresh macaroon. Fresh macaroon sebiji Eur 2. Manakala frozen macaroon sebiji hanya Eur 0.38. Menangis tengok harga beza sampai begitu sekali kan?? Haha..

Dari segi rasa juga tak banyak beza. Cuma frozen macaroon agak lembap sedikit di bahagian dalamnya tapi langsung tidak menjejaskan rasa.. Jadi,  kenapa sanggup nak bayar lebih kan??

Cuba. Cuba. Cuba rasa ya. Kalau sampai Ireland.. Rasa nak cari kudap kudapan. Boleh beli ya sekotak dua. Hehe..

Bagi yang berminat untuk cuba rasa macaroon ini boleh dapatkannya di semua cawangan pasaraya Lidl di Ireland. Sampai saja Dublin airport terus cari Lidl ok?? Jumpa lagi!

Nak tahu jenama coklat pilihan kami? (Sila Klik)

read more "

2 November 2015

Kisahnya di musim luruh..



Apa yang syok tentang entri kali ini ialah kami nak kongsi tentang empat musim lain yang terdapat dalam musim luruh. Dengar pelik kan? Kebiasaannya, sebut saja musim luruh atau dalam Bahasa Inggeris nya AUTUMN mesti kita terbayang daun-daun pokok maple yang kemerah-merahan ataupun daun-daun kering yang bertaburan di jalan.. Kan?? Sebut-sebut pasal autumn.. alah teringat pula drama Korea Autumn in my heart.. (ambil tisu kesat mata dulu.. huhuhu). 

Ok, sebelum kita kenal musim-musim yang terdapat dalam musim luruh.. eloknya kita layan dahulu gambar-gambar pemandangan musim luruh yang kami rakam di sekitar kawasan Gary's castle yang terletak di Athlone, Ireland.














Kalau nak tahu, pada musim luruh bukan saja kita dapat tengok daun-daun berguguran. Malah lebih daripada itu. Ada beberapa musim lain lagi yang join together dengan musim luruh ini. Nak kongsi sikit apa yang menarik tentang musim ini (tak boleh dapat dalam musim-musim lain tau..) :

1) Musim epal: Untuk pengetahuan semua, musim memetik epal adalah hanya pada bulan oktober iaitu pada musim luruh.. so kalau rasa-rasa nak petik epal.. eh, datanglah eropah pada musim luruh ok. Tepat lagi end of october. Minggu orang putih sambut Halloween. Haa... tu masa sesuai nak petik epal yang ranummmm.....erm... juicy... delicious! (Klik sini untuk baca entri pengalaman petik epal kami)





2) Musim labah-labah: Autumn memang waktu labah-labah keluar. Memang banyak sarang labah-labah di merata tempat. Gambar di bawah dirakam di sekolah Ilman.





3) Musim labu: Labu yang oren tu.. alah pumpkin.. bukan butter squash tau.. haa.. waktu ini di kedai-kedai memang menjual labu secara besar-besaran.. tibanya malam Hallowen.. labu-labu ini diukir. Ada mata, mulut dan hidung. Dan diletakkan diluar rumah.. Kalau you all berkesempatan melawat eropah pada minggu Halloween.. jangan pula beli labu oren tu untuk buat dessert atau masak lemak ye.. Tak sedap. Dan tak manis. Tak macam labu di Malaysia. Kalau teringin sangat nak makan masak lemak labu ketika itu, bolehlah beli butternut squash. Rasanya sama seperti labu di Malaysia.. (eh! panjang bebenor cerita labunya...)


Ini labu yang aku ukir khas untuk Adam sempena National Pumpkin Day. Seronok Adam dapat pumpkin lantern. Asalnya nak ukir funny face (sepertimana permintaan Adam) tapi bila dah siap.. aku tak nampak 'lucu' di situ. Maaf anak. Salah ukir!








4) Musim hantu..........Shhhhh: Cakap sambil bisik-bisik saja ni. Musim ni banyak hantu. Hantunya merata-rata. Pelbagai rupa dan gaya. Boleh beli di kedai kalau nak. Kalau tak nak.. tunggu sahaja minggu Halloween. Maka hantu-hantu ini kita boleh jumpa di hadapan rumah dan di muka-muka pintu..


Hiasan Halloween di pasaraya




Cukuplah 4 musim yang ada dalam musim luruh. Eh ada apa lagi nak tambah? Kalau ada musim-musim lain dalam musim luruh yang kami terlepas pandang, bolehlah kongsi sama-sama di sini ya! 

Menarik kan musim luruh. Jom lah pakat-pakat beli tiket ke eropah musim luruh tahun depan.. sebab tahun ni dah hampir ke penghujungnya. So kumpul duit dari sekarang ye? Untuk persiapan ke eropah  nanti boleh rujuk entri kami Tips Melancong ke Eropah . Selamat bercuti!!!

Jangan lupa join kami di https://www.facebook.com/ssoffiya/ untuk update tentang perkara-perkara menarik dari benua eropah. Jumpa lagi!!



read more "

1 November 2015

Kerana Manisnya Epal

Ops! Ini bukan cerita tentang epal pakcik Buchanan ye.. Walaubagaimanapun Thumbs up untuk Faisal Tehrani untuk cerpen yang benar-benar menyentuh perasaan ini :) Mohon izin guna tajuk cerpen ye.. hehe

Ok. Berbalik cerita asal. Hujung oktober 2015 bawa anak-anak merasai sendiri pengalaman memetik epal (walupun laman belakang rumah ada pokok epal.. hahaha). Untuk pengetahun, epal ni sejenis buah bermusim. Musim memetik epal adalah pada pertengahan musim luruh iaitu penghujung bulan Oktober. Ladang epal yang luas terletak lebih kurang 2 jam lebih dari rumah kami di Athlone. Cuaca cantik pada hari itu. Langit biru berlapis awan seakan kapas! Memang cantik pemandangan di Apple Farm, Cahir.

Barisan pokok epal yang ranum
 Kami pilih ladang epal di Cahir sebab epalnya manis. Rangup. Petik terus gigit!









Oh! My.. serious muka petik epal pun..

Sedap kan epal ni Sarah? Kan? Kan?




Meh sini saya tunjuk cara petik epal..


Hasil pada hari itu
Ladang ini bukan sahaja ada pokok epal malah ada juga pokok plum, strawberry, blackberry dan rapsberry. Cuma bukan musimnya.



Meninjau ole-ole di kedai The Apple Farm.



Pelbagai produk hasil epal dijual di sini. Jus epal, cuka epal, jem dan juga produk-produk dari buah plum dan strawberi.



Epal yang kami petik Eur 7.50 sekotak. Jus epal harganya Eur 2 sebotol. Jem epal pula Eur 2.50. Memang lain rasa jus epal yang dibeli dari pasaraya dengan jus epal yang dijual di ladang ini. Lebih kaw! Kata orang.. hahaha

Oh ya, masuk ladang epal ini percuma sahaja. Boleh petik dan makan sebanyak mana yang mampu! Hanya epal yang dibawa balik sahaja kena bayar. Dan ladang ini hanya dibuka untuk aktiviti memetik epal pada minggu Halloween sahaja. Pada hari lain hanya kedai di ladang sahaja yang beroperasi. Maklumat lanjut boleh layari http://www.theapplefarm.com/

Sampai sini saja tau.. Jumpa lagi!!

Ingin baca entri jalan-jalan di Kota Kristal Waterford? Klik di sini


read more "
Back to Top