8 March 2016

Athlone Lock - Damai di River Shannon


River Shannon merupakan sungai yang terpanjang di Ireland. Sungai sepanjang 360.5 km ini memisahkan kawasan barat Ireland dari kawasan timur dan selatan Ireland. Shannon river adalah nadi utama perhubungan suatu masa dulu dan pernah dipetakan oleh Ptolemy. Sungai yang mengalir dari Shannon Pot yang terletak di county Cavan ini berakhir di lautan Atlantic. 

Gambar-gambar yang dirakam ini sekitar kawasan Shannon river yang terletak di Athlone county Westmeath.


Musim sejuk (winter) air sungai penuh sehingga menutupi tebing yang di bina merentasi sungaiSebuah Lock dibina untuk membantu bot dan kapal kecil untuk berhenti berehat. Lock berfungsi sebagai 'lif' untuk menangkat bot atau kapal kecil ke bahagian sungai yang lebih tinggi.


Bot sedang menunggu air penuh di dalam takungan Lock untuk pergi ke bahagian atas sungai.

Empangan kecil dibina untuk mengawal paras air sungai. Pada musim sejuk, isipadu air sungai meningkat sehingga membanjiri kawasan yang berhampiran. Manakala pada musim panas sungai ini menjadi cetek . Tenangnya melihat aliran air sungai. Mengajar diri mensyukuri nikmat kurniaan Allah yang tidak pernah kering walau setitis. Damainya River Shannon ... moga keindahanmu terus terpelihara.


Ingin baca kisah kembara kami di bumi Ireland? Boleh klik link di bawah.


- Pengalaman pertama kami salji turun lebat di Ireland

- Musim luruh di Ireland

No comments:

Post a Comment

Back to Top