1 March 2016

Wales - Cinta terpaut pada Aberystwyth

Kawasan lapang, rumput yang tumbuh segar menghijau, biri-biri comel asyik meragut rumput memang sinonim dengan pemandangan di Eropah. Melalui kawasan bukit bukau menuju ke Wales bukan hanya paru-paru sahaja 'bernafas' otak dan minda turut bernafas sama.. Hanya rasa tenang yang menghuni hati ketika ini. 


Lebih kurang dua jam perjalanan kami tiba di satu bandar kecil di bahagian barat Wales. Terpukau seketika tatkala melihat pemandangan di sekeliling. Hati sedih tiba-tiba kerana kami hanya boleh berada sekejap sahaja di sini...
Kami pusing-pusing sekitar bandar kecil ini untuk meninjau keadaan sekeliling.


Bagi yang ingin menaiki keretapi dan melihat keindahan Wales boleh datang ke sini. Keretapi akan melalui kawasan bukit bukau. Namun tidak beroperasi pada musim sejuk. Mungkin kerana cuaca yang tidak menentu - hujan ribut.. salji.. banjir... Teringat aku sewaktu kami melalui kawasan Snowdonia. Salji turun memutih tiba-tiba mengganggu penglihatan. Nak berhenti ambil gambar namun kawasan tidak sesuai. Kami berada di lereng bukit ketika itu. Jalan rayanya persis jalan lama ke Cameron Highlands. Bersimpang siur. 

Nasib kami lebih baik dari jiran yang turut berjalan-jalan sekitar UK. Kasihan mereka. Dalam perjalanan mereka ke Cainryan untuk menaiki feri pulang ke Ireland, mereka terkandas kerana banjir. Jalan terpaksa ditutup menyebabkan mereka perlu patah balik ke Wales dan menaiki feri dari sini untuk pulang. Jadi kita kena sentiasa bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan ketika musim sejuk. Pandangan peribadi aku, musim sejuk bukanlah waktu sesuai untuk melancong ke Eropah jika melihat kepada faktor cuaca. Tapi.. kalau melihat kepada faktor lain, contohnya keseronokan membeli belah... datanglah pada musim sejuk! Ada Boxing Day tau...

Selain daripada grafiti, di eropah juga banyak marble mural. Kreatif!! 


Selamat tinggal Aberystwyth!! WE LOVE YOU!!!Ingion tips melancong ke eropah bagi mereka yang pertama kali ke eropah? (Klik di sini)


Wales memang banyak ayat yang menggunakan huruf h, s, t, w, y. 
Contoh nya... dalam gambar di bawah:


Hahaha... jumpa lagi di entri yang lain... 


No comments:

Post a Comment

Back to Top