26 July 2016

Glendalough - Kongsi kisah dan tips trekking bersama anak kecil

Ireland dan bentuk mukabumi yang cantik juga unik memang tidak boleh dipisahkan. Jika berpeluang ke Ireland, lupakan aktiviti shopping buat sementara sebaliknya penuhkan itinerari dengan menikmati keindahan alam semulajadi bumi Shamrock ini.
The valley of the two lakes


Terkenal dengan jolokan nama The valley of the two lakes - Lembah antara dua tasik. Mendengar namanya sahaja membuatkan kami teruja untuk beriadah ke sini. Tiba sahaja di Glendalough hati dihambat rasa syukur dan kagum dengan ciptaan Allah. Alam yang tidak pernah cacat dengan keindahan pemandangannya ini terletak di Co. Wicklow. Lebih kurang 45 minit dari pusat bandar Dublin. Satu perkataan yang dapat saya kongsikan tentang Glendalough adalah MashaAllah! Keindahan tasiknya yang luas, bukit batu yang gah terbentang, air sungai jernih memang memukau mata setiap yang memandang.Bukit batu

 
Hutan Pine di Blue route


Tasik Glendalough


Aktiviti di Glendalough 

Glendalough sangat sesuai untuk para pencinta alam semulajadi. Pelbagai aktiviti santai dan lasak boleh dilakukan di sini antaranya rock climbing, berkayak, trekking dan BBQ. Musim panas paling sesuai untuk anda beriadah di Glendalough. Pada waktu ini saudara-saudara 'orang putih' kita gemar berjemur - sun bathing. Kami yang tidak seputih mana, kadang-kadang turut berjemur kadang-kadang berhimpun di bawah rendang pohon!

White Route


Walaupun beriadah bersama anak-anak kecil bukanlah menjadi penghalang untuk kami trekking menikmati keindahan bumi Glendalough. Trek yang kami gunakan ialah White route sejauh 9 km melalui kawasan hutan Pine, kemudian ke kawasan berbatu yang merupakan lombong tinggal, kawasan lereng bukit, puncak Glendalough dan menuruni bukit melalui kawasan hutan Pine di Poulanass waterfall yang mempunyai lebih kurang 600 anak tangga. Masa yang dicadangkan ialah 3 jam 30 minit namun masa yang kami perlukan adalah 4 jam sambil melayan karenah anak-anak.

Kami mulakan perjalanan lebih kurang pukul 10.30 pagi dan kembali ke tapak mula sekitar pukul 2.20 petang. Penat? Memang letih tapi berbaloi!

Banyak trek yang boleh dipilih mengikut kemampuan sendiri namun kami pilih white route kerana trek ini merupakan trek yang paling popular kerana pemandangan sepanjang jalan yang superb! Sampai di pucak bukit kita boleh melihat pemandangan dua tasik dari atas puncak. Inilah - The valley of the two lakes! 

Bagi yang ingin menggunakan stroller, anda boleh menggunakan jalan ini - blue route. Trek jalan raya sepanjang hutan pokok pine sehingga ke kawasan lombong lama yang berbatu. Kemudian boleh patah balik.


Permulaan Blue route


Hutan pine


Penghujung trek Blue route


Tapi kami dengan gigih meneruskan perjalanan bersama tiga orang anak kecil yang kadang-kadang merengek minta didukung!Danger! Rolling stone! Tapi batu-batunya terlalu besar.. tahap rock! Hahaha

Perjalanan diteruskan lagi..Di bawah jambatan kecil ini mengalir anak sungai yang akhirnya mengalir ke tasikTrek kayu di lereng bukitTiba di puncak. Kelihatan dua buah tasik kebiruan yang sangat cantik!

Di kiri dan kanan jalan ada pokok blueberry. Saya sempat mengutipnya. Mula-mula ingatkan pokok bunga biasa. Bila tengok ramai yang duduk sambil kutip buah, saya pun turut serta.


Bunga pokok Blueberry liar


Menuruni puncak bukit


Yeay! Dah sampai..

Fasiliti


Antara kemudahan yang disediakan oleh pihak kawasan rekreasi ini ialah tandas, gerai-gerai makanan yang menjual Fish and chip, aiskrim, dessert dan pelbagai lagi. Boleh juga bawa bekal dari rumah kerana ada banyak meja dan bangku yang disediakan. Hampar tikar pun boleh! Jika ingin memanggang, hanya dibenarkan mengguna gas stove sahaja. Arang dilarang! Kemudahan parking juga disediakan. Bayaran sebanyak Eur 4 dikenakan untuk sebuah kereta. Dinasihatkan supaya datang awal untuk mengelak kesesakan lalu lintas. Anda juga perlu menunggu parking kosong sebelum dibenarkan masuk. Jadi yang datang pada pukul 11 pagi memang berbaris kereta menunggu parking kosong.

Kemudahan bermalam (overnight)


Di taman rekreaksi anda tidak dibenarkan bermalam juga di kawasan bukit. Tapi anda boleh menyewa hostel atau BnB sekitar Glendalough melalui booking.com atau walk in.


Hostel kami bermalam di Glendalough International Hostel. Satu malam Eur 125.


7 Tips Trekking bersama anak-anak kecil:


1) Pastikan kasut dan baju yang sesuai untuk mereka.
2) Sediakan air kosong.

3) Sediakan gula-gula seperti lolipop atau mentos.

4) Beri mereka kamera untuk ambil gambar sepanjang jalan - ini dapat mengelakkan bosan dan letih.


Ilman teruja mengambil gambar sehingga hilang penat!


5) Libatkan mereka dengan alam sekitar. Sebagai contoh, jika ada buah-buahan liar yang anda pasti tidak beracun boleh beri mereka rasa atau jika anak sudah pandai membaca, tanya mereka setiap kali berjumpa papan tanda.


Adam berlari ke hadapan lebih laju untuk membaca setiap papan tanda yang ada

6) Janjikan hadiah sekiranya mereka dapat habiskan aktiviti ini untuk memberi galakan kepada mereka.

7) Anda tahu kemampuan anak anda. Ada kalanya anda perlu mendukung mereka. 

Eh, seronok pula Sarah kena dukung!


Glendalough - checked! Teruja pula nak trekking lagi. Ke mana pula Cerita Kembara Kami selepas ini? Kita tunggu..

Ingin berkunjung ke Ireland? Jom baca catatan kami di bumi Shamrock ini! Klik di sini.

Terima kasih! 


No comments:

Post a Comment

Back to Top