4 August 2016

Dari Amsterdam ke Keukenhof

Ada yang merancang untuk ke Taman Tulip terbesar di dunia? Jika anda ingin melihat pelbagai jenis rupa dan warna bunga tulip datanglah berkunjung ke Keukenhof yang terletak nun jauh di tanah Belanda - Netherlands. Taman Tulip Keukenhof ini hanya dibuka pada waktu musim bunga sahaja. Bagi yang merancang untuk ke Keukenhof pada tahun 2017 nanti, Keukenhof akan mula dibuka pada 23 Mac sehingga 21 Mei 2017. 

Kenangan di Keukenhof 2015

Menaiki train dan bas ke Keukenhof


Jika menyewa kereta, senang sahaja untuk ke sini. Cuma setkan GPS anda atau guna saja Google maps. Lokasi Keukenhof terletak di:

Stationsweg 166a,
2161 AM LISSE
The Netherlands

InsyaAllah akan tiba di Keukenhof. Bagi yang ingin menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam dari Amsterdam, anda boleh baca di sini.

Ada 2 pilihan dari Amsterdam ke Keukenhof.

Pilihan 1: Amsterdam central ke Keukenhof

Dari Amsterdam central, anda perlu menaiki train ke Schiphol Airport lebih kurang 15 minit. Tiket boleh dibeli di mesin tiket. Tiba di central station di stesen keretapi Schiphol Airport, anda perlu ikut sahaja papan tanda ke platform bas yang terletak di luar stesen keretapi. Keluar melalui Schipol Plaza, anda akan jumpa perhentian bas berhadapan Schipol Plaza. Tiket pergi-balik (return ticket) boleh dibeli di kaunter tiket. Keukenhof Express Bus (no 858). Naik bas ke Keukenhof selama 35 minit. Bas akan berhenti di luar pintu masuk utama Keukenhof. Bas ada setiap 15 minit. Sila datang awal untuk elak beratur terlalu panjang. Naik bas bernombor 858 juga untuk kembali ke Schiphol Airport. 

Harga tiket:

Train dari Amsterdam central ke Sciphol Airport: Eur 8++
Bus 858 dari Sciphol ke Keukenhof: Eur 9++Pilihan 2: Amsterdam Leidseplein ke Keukenhof

Jika anda menginap sekitar Amsterdam Leidseplein, cara paling mudah untuk ke Schiphol Airport adalah dengan menaiki bas 197. Bas ini akan berhenti di perhentian bas Schiphol Airport. Tiket pergi-balik (return ticket) boleh dibeli di kaunter tiket. Keukenhof Express Bus (no 858). Naik bas ke Keukenhof selama 35 minit. Bas akan berhenti di luar pintu masuk utama Keukenhof. Bas ada setiap 15 minit. Sila datang awal untuk elak beratur terlalu panjang. Naik bas bernombor 858 juga untuk kembali ke Schiphol Airport. 

Harga tiket: 

Bas 197 dari Amsterdam Leidseplein ke Schiphol: Eur 6++
Bus 858 dari Sciphol ke Keukenhof: Eur 9++


Terima kasih kerana mengunjungi blog kami!

Jemput baca Cerita Kembara Kami di Keukenhof di sini. Klik. 

Tempah itinerari ke eropah dengan kami. Klik di sini. 


4 comments:

Back to Top