6 August 2016

Riang ria Aidilfitri 2016 di bumi Irish

Assalamualaikum dan salam 30 Syawal.. akhirnya sempat juga saya berkongsi entri tentang raya di perantauan walaupun di penghujung Syawal. Bak menutup tirai pula ya..

Kelam kabut persiapan raya


Tahun 2016 ini merupakan tahun terakhir kami menyambut Aidilfitri di Ireland. Jadi perancangannya, kami ingin ke Lucan untuk bersama-sama menunaikan solat sunat Aidilfitri bersama warga Malaysia di sana. Ura-ura mengatakan raya atau 1 syawal pada 6 Julai 2016 iaitu bersamaan hari Rabu. Pada petang Isnin kami mendapat berita dari Islamic Cultural Centre Ireland mengatakan 1 syawal ialah pada hari selasa iaitu 5 Julai 2016. 

Terkejut dengan berita yang diterima lantas saya kongsi di laman Instagram 

Beberapa jam selepas itu, ada desas desus mengatakan dua masjid besar di Dublin tidak sepakat dalam menetapkan tarikh 1 Syawal. Masjid Clonskeagh boleh dikatakan 'masjid rasmi' di Dublin mengikut fasa anak bulan yang dari data NASA manakala Dublin Mosque - masjid paling lama bertapak di Dublin memutuskan untuk mengikut Mekah. Kami terkedu seketika. Tidak tahu hendak mengikut yang mana. Beberapa buah tempat di Cork pula ada yang menyambut Aidilfitri pada 5 Julai dan ada yang menyambutnya pada 6 Julai.

Kami menghubungi rakan yang bermalam di Malaysia Hall untuk menyambut Aidilfitri di sana. Pada mulanya pihak Malaysia Hall ada menyatakan secara tidak rasmi sambutan Aidilfitri pada hari Selasa, namun kemudiannya bersepakat untuk menyambutnya pada pagi 6 Julai. Komuniti Islam di Athlone juga bersepakat menyambut 1 Syawal pada 6 Julai. Sementara perancangan awal kami untuk solat raya di Lucan tidak kesampaian kerana tiba-tiba pula pagi 6 Julai encek Z perlu menghadiri kursus. Inilah lumrah menyambut raya di eropah, di negara yang mana penduduk beragama Islam hanya golongan minoriti. Tiada cuti khas sempena Aidilfitri. Maka pagi 1 Syawal, 6 Julai 2016 saya dan anak-anak sahaja yang pergi menunaikan solat Aidilfitri bersama komuniti Islam Athlone. 


Aidilfitri di sli An Aifrinn


Memandangkan Aidilfitri kali ini terakhir menyambutnya di Athlone jadi kami mengambil kesempatan ini untuk berkumpul dengan rakan-rakan Malaysia dan juga Indonesia yang berada di Ireland. Terima kasih sahabat handai yang meluangkan masa untuk berkunjung ke teratak kami di Sli an Aifrinn.


Bersama sahabat dari Roscommon.. Kak Lina dan Abang Rahmat

Sahabat dari Galway - Iqa dan Nasa

Ustazah tajwid saya.. Kak Tie dan suami dari Dublin

Rakan encek Z - Shahboz

Rakan Turki yang sudah lama menetap di Germany - Dilan

Kak Sally dan Kak Erny dari Dublin.. terima kasih sudi datang!

Rakan encek Z

Jiran di Athlone.. keluarga Eta (Malaysia) dan Maya (Indonesia)

Bersama keluarga kak Basmah dari Lucan dan kak Niza


Bersama Hajar dan suami dari Portlaoise


Kak Suzi dan Dr. Fazley dari Mullingar
Bersama komuniti GalwayBersama keluarga kak Arinah, Kak Ju dan Kak Nora dari Dublin


Syawal terakhir di bumi Shamrock. Jika ada rezeki kita berjumpa lagi Syawal di bumi Malaysia. InsyaAllah.


No comments:

Post a Comment

Back to Top