27 June 2016

Tips penyediaan itinerari ke Eropah bersama keluarga

Hai.. entri kali ini saya ingin berkongsi sedikit tips dan panduan untuk menyediakan itinerari ke negara eropah sekiranya anda ingin melancong bersama keluarga dan mempunyai anak-anak kecil. Kebiasaannya, jika melancong ke eropah, jarang ada pelancong yang ingin tumpu kepada satu negara sahaja. Paling tidak pun 2 negara contoh Spain dan Portugal. Ramai yang biasanya melancong ke 4 buah negara sekaligus!. Contoh: Perancis, Netherlands, Belgium dan Luxembourg. Atau Luxembourg, Austria, Czech dan Germany. Melainkan anda ingin ke UK semata-mata untuk boxing day! 

Berikut merupakan panduan untuk anda menyediakan sendiri itenerari tanpa guna khidmat kami atau tanpa ikut pakej pelancongan. 

Tentukan berapa bajet anda untuk melancong.


Harga tiket kapal terbang untuk seorang: RM 2800 - RM 4500
Harga bilik hotel / homestay untuk semalam (4 - 5 orang): RM 200 - RM 600
Harga kereta sewa untuk sehari: RM 130 - RM 250
Harga petrol / diesel untuk 1km: RM 0.50 - RM 1.00
Peruntukan untuk makan  3 kali sehari (4 - 5 orang): RM 300 - RM 600
Bayaran parking dan tandas sehari: RM 50 - RM 100
Cenderahati - 1 keping Fridge magnet: RM 18
Bayaran masuk muzium untuk seorang (4 tahun ke bawah biasanya percuma): RM 36
Bayaran masuk taman tema untuk seorang: RM 90 - RM 120
Bayaran masuk bangunan bersejarah untuk seorang (4 tahun ke bawah biasanya percuma): RM 30 - RM 80
Bayaran masuk ke tapak bersejarah untuk seorang (4 tahun ke bawah biasanya percuma): RM 50 - RM 100
Peruntukan membeli belah untuk seorang: RM 500


Tentukan jumlah hari anda ingin pergi melancong berpandukan kekangan masa, kewangan dan jumlah negara.


Berdasarkan panduan bajet di atas, tentukan bilangan hari melancong anda. Jika anda ingin tawaf tanah besar UK - England, Wales dan Scotland, bilangan hari yang selesa ialah 8 hari termasuk hari tiba dan pulang. Paling selesa ialah 2 hari untuk satu negara, jika anda ingin melancong ke banyak negara boleh juga peruntukan 1 hari di satu negara namun cuma 1 bandar. Contohnya hanya ke bandar Prague sekiranya anda ke Republik Czech. 

Senaraikan tempat-tempat yang menarik atau aktiviti atau makanan yang minat anda untuk ke negara tersebut sekiranya anda tahu.


Contoh: Germany

Tembok Berlin di Berlin
Muzium Porsche  dan Muzium BMW di Stuggart
Makan Currywurst Halal yang hanya terdapat di Hannover
Makan coklat dan lawat kilang coklat di Cologne


Lihat peta di mana letaknya lokasi tempat tersebut.


Lihat dalam peta jarak tempat-tempat ini untuk tentukan destinasi pertama anda. Kebiasaannya destinasi pertama saya merujuk kepada kedudukan Airport. Harga tiket kapal terbang berbeza mengikut tempat kapal terbang mendarat. Cari lokasi yang paling hampir dengan lapangan terbang sebagai destinasi pertama anda. Contoh anda mendarat di Frankfurt. Merujuk kepada contoh tempat di atas, ada 4 bandar yang anda lawat di Germany: Stuttgart-Berlin-Hannover-Cologne. Kemudian lihat bandar atau negara yang boleh anda lawati dalam perjalanan ke 4 buah bandar ini. Contoh: Frankfurt-Stuttgart-Munich-Salzburg-Vienna-Prague-Berlin-Hannover-Cologne-Luxembourg-Frankfurt.Pilih pengangkutan yang selesa untuk anda


Sekiranya anda ingin mencipta pengalaman memandu di eropah, maka pilihlah kereta sewa. Sekiranya anda lebih senang berehat sambil menikmati pemandangan di sepanjang perjalanan, pilihlah pengangkutan awam.


Cari "Things to do" atau "Interesting place to visit" sekitar kawasan tersebut.


Cari yang menarik minat anda yang sesuai dengan anda dan umur anak-anak. Sebagai contoh: Anda sudah pilih Tembok Berlin sebagai destinasi utama. Cari lagi tempat menarik dan unik sekitar Tembok Berlin (West Gallery) seperti Oberbaum Bridge, Brandenburg Gate, Holocaust memorial, Gendermenmarkt, Berlin Wall memorial dan Check point Charlie. Anda perlu cari aktiviti dan tempat menarik di 10 bandar yang telah disenaraikan. Pemilihan aktiviti dan tempat menarik juga perlu berpandukan pengangkutan yang anda gunakan. Sekiranya kereta sewa, anda ada banyak tempat yang boleh dilawati. Sekiranya menggunakan pengangkutan awam seperti keretapi dan bas, anda perlu pilih aktiviti yang boleh anda buat dan tempat menarik yang boleh anda pergi dengan hanya menggunakan khidmat bas atau keretapi.Tentukan bilangan hari anda di sesebuah tempat


Di Berlin anda ingin melawat ke 7 tempat menarik. Anda perlu peruntukan 2 hari 1 malam di Berlin. Anda perlu tahu juga jenis aktiviti yang akan di lakukan. Sekiranya hanya bergambar, 4 tempat untuk satu hari sudah cukup selesa. Tapi sekiranya anda ingin melawat muzium atau taman tema, lebih masa diperlukan. Sekiranya jarak antara satu bandar dengan satu bandar seterusnya dekat, anda boleh pergi 2 bandar dalam satu hari dan bermalam di bandar utama anda. Contoh: Lawat Frankfurt dan Stuttgart, bermalam di Stuttgart. Tapi sekiranya anda tiba di Frankfurt (lokasi Airport) sudah tengah hari, saya cadangkan anda bermalam di Frankfurt sahaja dan bertolak awal pagi ke Stuttgart. 


Pilih hotel 


Pemilihan hotel atau homestay berpandukan bajet harga anda, keselesaan anda, jenis pengangkutan yang akan anda gunakan. Sekiranya menggunakan khidmat pengangkutan awam, cari hotel atau homestay yang berhampiran dengan stesen keretapi dan bas. Hotel dan homestay juga dipilih berpandukan kemudahan yang disediakan seperti kemudahan dapur untuk masak, mencuci baju atau sarapan pagi percuma.


Faham? Sekarang anda boleh mula menulis itinerari anda sendiri! Oh ya, saya ingin kongsi beberapa perkara penting yang perlu anda tahu dalam perancangan ke eropah:
Terima kasih kerana mengunjungi blog Cerita Kembara Kami. Kami doakan perjalanan anda dipermudahkan, selamat pergi dan pulang. Selamat melancong!No comments:

Post a Comment

Back to Top